fredag 7 januari 2011

SPÅ I KORT!!!!

Spådomstjänster med tarotkort? Ring för service! Eller gör ett besök hos ett medium nära dig för att få en stjärna lagd! Säker information om ditt framtida kärleksliv, ekonomi, hälsa och arbete!

Låter det bekant? Spådomar per telefon, e-post eller personligt besök är en jätteindustri i väst-världen, med honorar som ligger på samma nivå som ett expertkonsultarvode inom näringslivet!

I TV-programmet ”Idol” presenterade sig en av finaldeltagarna som ”en jävel på att tolka tarotkort. Så jag vet hur tävlingen kommer att gå!” Hon röstades genast ut, till sin förvåning.

Under 1700-talet påstod den schweiziske prästen och frimuraren Antoine Court de Gébelin att tarotkkorten och tolkningen av dem var en uråldrig egyptisk prästerlig hemlighet. Tarotkortleken som spådomsredskap fick därmed ett uppsving och nådde en popularitet som den bibehåller än idag.

Sanningen är att ingenting i seriös historisk forskning visar att tarotkort var kända i den äldre egyptiska kulturen. I själva verket använde egyptierna under antiken över huvud taget inte spelkort Det finns en mängd spel och sällskapslekar beskrivna från faraonernas tid och kultur, men inte ett enda kortspel.

Nej, den äldsta bevarade tarotkortleken är från 1440-talets Italien. Den användes enbart för spel. I vissa europeiska länder spelas ännu vissa kortspel med tarotkortleken. Den har numera 78 kort, alltså den ”vanliga” kortleken om 52 kort, 4 extra sifferkort samt 22 trumfkort. De 56 sifferkorten kallas Lilla Arkana, de 22 trumfkorten kallas Stora Arkana. Trumfkorten består av symboler, vart och ett med ett värde i förhållande till de andra korten. Lägst bland trumfen är Narren, högst är Världen, däremellan finns t ex Den hängde, Djävulen och Lyckans Hjul.

Vid en spåsession läggs korten i ett (av flera) speciellt mönster och spåmannen/-kvinnan tyder kortens inbördes läge med avssende på sin kund. En tarotaktör presenterar, via sin hemsida, informationsvärdet av sin konst på följande sätt:”...Oavsett vilken tolkning av tarotkorten du kommer att läsa, kommer du att hitta en någorlunda annan interpretation. Dessutom betyder ett tarotkort många saker. Därför bör du se varje tolkning som lika bra, och som olika sätt att se på saken.”

Den kände svenske humoristen Falstaff Fakir beskrev i slutet på 1800-talet sysselsättningen patiens så att man ”...lägger 52 kort hur som helst och tänker på vad som helst.” Är det bara jag som ser likheten?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar