tisdag 27 mars 2012

BIODYNAMISKT ÄR INTE DETSAMMA SOM EKOLOGISKT!

Det är bra att konsumera ekologiskt, det är de flesta överens om. Och då är väl biodynamiskt bra också, det är ju bara ett annat namn på samma sak?

Fel, fel, fel!

I det ekologiska jordbruket utgår odlaren från det naturliga kretsloppet, alltså till exempel ger tillbaka till jorden den näring som går åt att producera den skördade varan. Det gör han/hon bland annat genom att använda naturgödsel från djur som ätit naturfoder, utan konstgjorda tillsatser. Skadeinsekter hålls undan genom naturliga ämnen som stöter bort dem, inte giftspridning. I allt använder den ekologiska odlaren naturens egna naturliga energier, vilka kan studeras, beskrivas och förklaras. Han/hon arbetar i ett naturligt hållbart system som över tid försörjer sig själv.

Vill du bli en biodynamisk odlare måste du dessutom ägna dig åt trolldom.

Den biodynamiska rörelsen är starkt kopplad till antroposoferna och deras centrum i Järna utanför Södertälje. Inom den biodynamiska odlingen använder du ”de åtta biodynamiska preparaten”, nämligen
  • humuspreparatet, vilket är gjort av kogödsel som fylls i kohorn och grävs ner i marken och förmultnas under vintern (skapar bördig jord)
  • kisel, som finmales och prepareras i kohorn (skapar bördig jord)
  • röllekablommor som pressas in i urinblåsor från kronhjort, placeras i solen under sommaren, i marken under vintern och grävs upp på våren (styr svavlets reaktioner så att marken kan ta upp kosmisk energi, en annars okänd egenskap hos svavel)
  • kamomillblommor som fylls in i tunntarmar från nötkreatur, läggs ned i humusrik mark på hösten och tas upp på våren (håller växterna friska)
  • hela växten av brännässla som omges av torv och placeras i marken under ett helt år (gör marken förnuftig)
  • småhackade barkbitar av ek vilka läggs i en skalle från något husdjur, omges av torv och grävs ned i marken på hösten på ett ställe där mycket regnvatten rinner förbi (kalciumchockverkningar undviks)
  • maskrosblommor som pressas ihop, fylls in i bukhinna från nötkreatur, läggs ned i marken på vintern och tas upp på våren (ger växten förnimmelseförmåga och ökad uppmärksamhet)
  • blommor från vänderot som extraheras i vatten och får jäsa.
I samverkan möjliggör röllekan, kamomillen och brännässlan en hemlig alkemisk process, varigenom kalium och kalcium omvandlas till kväve. (Det behöver säkert inte påpekas att såväl kalium som kalcium och kväve är grundämnen och inte kan omvandlas till varandra!)

Jag hoppas att tillgången på urinblåsor från kronhjort inte sviktar. Kom inte stickande med dovhjortsblåsor eller något elände från älg eller rådjur, nej kronhjort skall det vara! Och hur skulle odlingen gå om jorden inte vore förnuftig eller växterna uppmärksamma?

Trollkonsterna blir bara roligare av att preparaten används i ytterst små portioner, de blandas ut i kompost i mängden 2 gram per ton. En del av preparaten skall röras ut i vatten, varvid pinnen man rör med skall föras på ett exakt föreskrivet sätt och under en exakt tidsrymd. De får då ”en verkan som strålar och sprider sig ut i hela komposthögen.” Genom processen ”väcker” man preparaten så att livskrafterna i dem övergår från vilande till aktiv form. Jag behöver nog inte nämna att månen och planeterna är viktiga i sammanhanget.

Som sagt, trollkonster. Köp ekologiskt, men inte biodynamiskt. Det finns ingen anledning att betala extra för ren vidskepelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar